Blogs

EORI-nummer aanvragen: het begin van vele voordelen voor uw bedrijf

10 mei 2019
eori-nummer aanvragen

De activiteiten van uw bedrijf zijn vanaf binnenkort gericht op het regelmatig invoeren, doorsturen en uitvoeren van goederen? Dan bent u hoe dan ook verplicht om een EORI-nummer aan te vragen. Meer nog: het is de eerste logische stap die u dient te zetten voordat u een resem andere belangrijke en voordelige vergunningen kan aanvragen.

Wat is een EORI-nummer?

EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Vergelijk het met een persoonlijk btw-nummer, maar dan voor douaneverrichtingen in en uit de Europese douane-unie. Het nummer is ook meestal identiek aan het btw-nummer of aan een ander reeds bestaand registratienummer van het bedrijf.

Waarom moet mijn bedrijf een EORI-nummer aanvragen?

Simpelweg omdat u geen andere keuze hebt. Om goederen te mogen importeren en exporteren, moeten de douane-instanties weten wie uw bedrijf is en wat u precies doet. Zonder dit identificatienummer mag u met andere woorden niet deelnemen aan douane-activiteiten over de Europese grenzen heen.

Bovendien kan uw bedrijf zonder dit nummer geen andere vergunningen aanvragen die strategische en economische voordelen opleveren ten opzichte van uw concurrentie. Zoals bijvoorbeeld het AEO-certificaat (Authorised Economic Operator) dat u strenge controles bespaart en dus aanzienlijke tijdswinst en extra opbrengsten oplevert.

Welke vergunningen bezorgen uw bedrijf maximale voordelen? Wij van nControl gidsen u langs elke belangrijke beslissing.

Brexit kan roet in het eten gooien

De aanvraag van het EORI-nummer zelf gebeurt momenteel snel en kosteloos via de website van de Federale Overheidsdienst Financiën. U downloadt het formulier, vult enkele basisgegevens in en mailt het terug naar het vermelde adres.

De goedkeuring en toewijzing van het EORI-nummer gebeuren op dit moment nog op de dag zelf van de aanvraag. Maar nieuwe ontwikkelingen in het Brexit-verhaal kunnen plots zorgen voor enorme wachttijden. Want om handel te drijven met het Verenigd Koninkrijk is een EORI-nummer onmisbaar, in tegenstelling tot vandaag. Ons advies: blijf zeker niet bij de pakken zitten.

Uw douane-activiteiten optimaliseren? Wij zetten graag de lijnen mee uit

De wereld van douane is in volle verandering. Niet alleen door de huidige Brexit-ontwikkelingen, maar ook door de groeiende digitalisering en de intrede van het Douanewetboek van de Unie in 2016, goed voor een modernisering en vereenvoudiging van het hele Europese douanegebeuren.

Als bedrijf dat regelmatig in aanraking komt met douane is het eens te meer cruciaal om een juiste aanpak te hanteren. Zodat uw bedrijf de ideale basis legt voor een kostenefficiënte groei. En laat net dat één van onze specialisaties zijn.

 

Wilt u graag eens samenzitten om uw verschillende opties te bekijken? Neem contact met ons op en we nemen uw vraag meteen in handen. Bekijk zeker ook ons ruim aanbod in professionele opleidingen op maat.