Nieuwsbrieven

Theresa May and the brexit affairs: kan u nog volgen?

05 februari 2019

Het heeft wat weg van een filmsaga, maar de belangen die op het spel staan bij de huidige Brexit-impasse zijn wel degelijk keiharde realiteit voor duizenden bedrijven in ons land. Met minder dan 60 dagen op de klok is het nog steeds niet duidelijk welke koers het Verenigd Koninkrijk wil varen. Wat moet u onthouden van de afgelopen weken? En waarom is 14 februari 2019 de volgende datum om met stip aan te duiden?

Amper twee weken na de intussen befaamde – order, order! – verwerping van de Brexit-deal van Theresa May, vond in het Brits parlement een nieuwe stemming plaats. De rerun of the meaningful vote moest beslissen of Mays plan B überhaupt nog een kans zou krijgen. De premier haalde dit keer wel een slag thuis doordat een rivaliserende groep (geleid door Yvette Cooper) niet in staat was het Parlement de controle over het Brexit-proces te geven. May mag hierdoor opnieuw naar Brussel voor onderhandelingen met de EU in de plaats van de Brexit te moeten uitstellen.

Lichtpuntje uit onverwachte hoek

Op het eerste zicht lijkt er niet veel te veranderen voor May. Ze danst nog altijd op een gevaarlijk slappe koord. Hoe vindt ze nog een evenwicht tussen een ordentelijke Brexit zonder de pro-Brexiteers weg te jagen? Bovendien ligt er met de felbesproken backstop een gevoelig, maar cruciaal dossier op tafel tijdens de onderhandelingen met de EU.

Toch lijkt er voor premier May nog een licht aan het eind van de tunnel te schijnen. Labour-leider Jeremy Corbyn, die drie weken geleden nog een motie van wantrouwen uitsprak tegen May, zou nu toch open staan voor een gesprek. Ook wenst de premier een werkgroep op te zetten die eindelijk het antwoord op deze twee jaar durende impasse moet brengen.

Save the date: 14/02

Of deze toenadering van Corbyn voor de nodige ademruimte zal zorgen, is nog maar de vraag. Op 14 februari staat al een volgende belangrijke stemming over Mays deal op de agenda. Duidelijk is dat heel wat parlementsleden erop gebrand zijn om opnieuw brandhout te maken van haar voorstel. Want langs EU-zijde hoeft het VK niet de minste toegeving te verwachten.

Bedrijven schieten in gang

De hoogspanning tussen het VK en de rest van Europa laat zich intussen duidelijk voelen op economisch en politiek vlak. Bepaalde lobbygroepen waarschuwen dat de naderende Brexit-deadline van 29 maart bedrijven dwingt om in actie te schieten, lees om jobs en activiteiten weg te halen uit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn bedrijven in het VK nu al bezig met het uitbreiden van hun voorraden, aangezien er grote vertragingen voorspeld worden aan de grens.

Ook de Europese Unie is volop bezig met anticiperen op een no deal. Zo kregen alvast een aantal voorstellen groen licht die de EU zo goed als mogelijk moeten voorbereiden op een harde Brexit.

BREXIT TIP

Reddingsboei voor transitopdrachten?

Het Verenigd Koninkrijk maakt als EU-lid ook deel uit van de Common Transit Convention (CTC). Wat gebeurt er als de Britten lid blijven van het CTC, zelfs na een Brexit? Het idee erachter is dat dit de handelsstromen eerder ten goede zal komen.

Door het lidmaatschap van het VK kunnen transitaangiften namelijk nog steeds gebruikt worden voor handel met hen. Aangezien handelaars pas aangifte moeten doen en rechten moeten betalen eens de goederen op de plaats van bestemming aankomen, leidt dit mogelijk tot een verlaging van de administratieve lasten en een verhoging van de cashflow.

What’s next?

Theresa May moet haar vlucht naar Brussel nog steeds boeken, maar heeft als doel opnieuw onderhandelingen te komen voeren met een partner die de armen gekruist houdt. May van haar kant wil niet weten van een uitstel van de Brexit, Europa wil dit wel overwegen. Met andere woorden: de kans op een no deal is meer dan reëel.

Wat gebeurt er dan? Er wordt alvast druk gespeculeerd over een crisisvergadering, één week voor deadline day, met drie mogelijke uitkomsten: een harde crash uit de EU, het VK dat de voorwaarden van Europa aanvaardt of een uitstel van de Brexit onder de voorwaarden van Brussel.

Wapen uw bedrijf tegen de onzekerheid: schrijf u in voor onze opleidingen

Bij nControl zijn we tot in de kleinste details op de hoogte van de dagelijkse Brexit-onderhandelingen. Meer nog, wij bieden gespecialiseerde opleidingen aan om zelfs beter uit deze hele impasse te komen, zowel op financieel als op organisatorisch vlak, of u nu uitstekend of minder goed op de hoogte bent van het hele douanegebeuren.

Schrijf u nu in voor onze gespecialiseerde opleidingen of neem contact met ons op voor meer info.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.