Blogs

Actieve veredeling: waarom overbodige invoerrechten betalen?

23 mei 2019
actieve veredeling

Uw bedrijfsactiviteiten bestaan voornamelijk uit het invoeren van grondstoffen of halffabricaten, het verwerken tot en het exporteren van afgewerkte producten? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergunning actieve veredeling. Wist u dat u hiermee definitief kan afzien van de te betalen invoerrechten? Goed nieuws voor uw bedrijfscijfers. Maar daar stoppen de voordelen niet. 

Actieve veredeling: komt uw bedrijf in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor deze vergunning, moet uw bedrijf hoe dan ook aan volgende basisvoorwaarden voldoen:

  • U importeert goederen (grondstoffen, halffabricaten) van buiten de Europese douane-unie
  • Uw bedrijf veredelt deze goederen: bewerken, verwerken, herstellen, herwerken tot nieuwe grondstoffen, …

De invoerrechten vallen pas weg eens u het afgewerkte eindproduct opnieuw exporteert tot buiten de douane-unie. Toch is dit geen verplichte voorwaarde om de vergunning zelf te verkrijgen.

Los van bovenstaande voorwaarden dient u rekening te houden met nog een aantal andere eisen. Zo moet uw bedrijf zowel economische als administratieve garanties kunnen bieden. U moet met andere woorden kunnen bewijzen dat u alles volledig volgens het boekje doet.

Wat zijn de concrete voordelen voor uw bedrijf?

Waarom is het voor uw bedrijf belangrijk om de actieve veredeling aan te vragen? Omdat u verschillende belangrijke voordelen geniet. Niet alleen vallen de invoerrechten weg op de goederen die u veredelt voor export buiten de unie. Daarnaast mag u – mits een aparte aanvraag – ook gebruik maken van equivalente goederen van binnen de douane-unie. Dankzij de toenemende digitalisering wacht u straks bovendien een eenvoudigere administratie, wat u tijdswinst en dus opnieuw besparingen oplevert.

Hoe wij u voorsprong geven op uw concurrenten

Het aanvragen van deze vergunning kost u niets. Toch komt er bij zo’n aanvraag – zo’n 18 pagina’s lang – het een en ander kijken. Bij nControl is het onze specialisatie om bedrijven zoals het uwe te begeleiden in hun douaneprocessen. Van het vermijden van boetes door een foutieve aanvraag tot het optimaliseren van uw hele douanestrategie: wij bieden u met plezier de nodige extra inzichten en validaties.

Wij kunnen ervoor zorgen dat uw bedrijf winst en vooruitgang boekt op vlakken waarvan u het nooit verwachtte. Hoe? Dat leggen we u graag uit in een eerste vrijblijvend gesprek. Neem zeker contact met ons op en wij doen de rest. En neem zeker eens een kijkje tussen onze douaneopleidingen op maat. Tot binnenkort?